Veel gestelde vragen

Kun je de Metrisquare software ook gebruiken op een laptop of PC zonder tablet?
Dat kan zeker. Een aantal tests binnen het platform kan prima uitgevoerd worden op een klassieke computer. Het tablet is met name handig voor het uitvoeren van neuropsychologische tests waarbij de proefpersoon opdrachten uit moet voeren op het scherm. Voor bijvoorbeeld vragenlijsten en formulieren, maar ook voor tests waarbij stimuli gepresenteerd worden en de respons met de muis of toetsenbord gegeven kan worden, is het tablet niet noodzakelijk. Bekende tests als de Emotion Recognition Test, kunnen gewoon op elke Windows gebaseerde PC uitgevoerd worden.

Als de software gratis is, waar leven jullie dan van?
Binnen het Metrisquare platform vind je gratis tests, maar ook betaalde tests. Bij de betaalde tests betaal je eigenlijk op het moment dat je het rapport maakt. Dat is ook het moment waarop je veel tijd bespaart met scoren en uitwerken van de resultaten. Je kunt bij ons een kredietbundel kopen om zulke tests mee te betalen. Verder leveren wij ondersteuning op allerlei manieren, bijvoorbeeld in de vorm van training, support of maatwerk uitbreidingen, waarvoor we een vergoeding vragen. Dat kan op uurbasis of voor een vaste prijs.

Kan ik ook een ander tablet of aanraakscherm gebruiken dan het Wacom tablet?
In veel gevallen kan dat, maar is het belangrijk na te gaan of de normen dan nog van toepassing zijn en natuurlijk ook of het apparaat geschikt is om voor de populatie in kwestie in te zetten. Wij bevelen het Wacom tablet aan, omdat de pen vlot en vloeiend reageert, het tablet natuurgetrouwe kleuren kan weergeven, het tablet robuust is en ook omdat het zelfs in A3 formaat beschikbaar is. De tests waarvoor we normen hebben verzameld zijn dan ook over het algemeen bedoeld voor gebruik in combinatie met dat tablet. Voor tests die je zelf inbouwt, bijvoorbeeld om onderzoek mee te gaan doen, kun je natuurlijk een alternatief kiezen, al komt dat de standaardisatie van testmateriaal niet ten goede. De software werkt op elk Windows-gebaseerde computer.

Hebben jullie ook webbased tests?
Ja, met name voor toepassingen waarbij zeer nauwkeurige reactiesnelheid minder van belang is en waarbij we met relatief gezonde mensen werken. Zo zijn er in ons platform tests te vinden voor het testen van competenties en interesses voor studiekeuze. Ook voor afname van een aantal formulieren en vragenlijsten, bijvoorbeeld rondom afasie, hebben we webgebaseerde tests. Voor neuropsychologische tests is een webgebaseerde omgeving minder geschikt: er is dan namelijk te weinig grip op de omgeving en het systeem waarop de proefpersoon de test uitvoert.

Hoeveel tijd kost het om zelf een test te maken met Metrisquare?
Dat is heel afhankelijk van je eigen handigheid en van de test die je in gedachten hebt. Iemand die veel ervaring heeft onze software en het maken van tests in het algemeen, kan in enkele uurtjes een test maken met de grafische ontwikkelmodule. Gemiddeld duurt het inbouwen van een test enkele dagen, vooral ook omdat je vaak, nadat je de eerste versie eens heb uitgeprobeerd bij een proefpersoon, merkt dat je een aantal zaken moet aanpassen. Het beste kun je een training bij ons volgen, waarin je in 1 dag alle mogelijkheden leert kennen. Voor degenen met programmeerervaring is het leuk dat het mogelijk is om eigen uitbreidingen te programmeren, maar dat hoeft dus zeker niet: je kunt met de grafische module al kiezen uit tientallen features voor je test of experiment.

Kun je een kopie van het platform maken, zodat ik die voor mezelf kan gebruiken, zonder verbindingen met anderen?
Alles kan bij ons, maar het gaat wel heel erg in tegen onze missie: we willen graag een platform bieden waarin wereldwijd tests ontwikkeld en gedeeld kunnen worden. Het is dus bespreekbaar, maar liever niet… Behalve onze missie is er ook een ander groot nadeel daarvan: het verhoogt de onderhoudskosten, omdat we dan voor elke specifieke gebruiker andere versies moeten onderhouden. We bespreken liever eens wat precies de redenen zijn voor deze wens, omdat die wellicht ook op een andere manier bevredigd kunnen worden. Zo is er bijvoorbeeld wel een mogelijkheid om het platform helemaal in eigen huisstijl weer te geven, waarbij we wel uitbreidingen of features specifiek voor een gebruiker aan of uit kunnen zetten.

Hoe kan ik me aanmelden voor het platform?
Dat kan via www.metrisquare.net waar je op Join kunt klikken. Als je daar je gegevens invult krijg je binnen een aantal uren een bericht dat het account geactiveerd is.

Als ik een test maak met de Metrisquare software, kan iedereen daar dan zomaar meteen bij?
Nee: het is in eerste instantie alleen jouw test. Als je hem maakt in de ontwikkelmodule, dan wordt hij alleen op jouw eigen computer opgeslagen. Niemand weet dan nog dat je die test gemaakt hebt. Als je hem wil delen, of als je andere mogelijkheden van het platform voor die test wilt gebruiken, dan kun je hem ‘Online activeren’. Daarna kun je online, via de website, je test beheren. Je kunt hem dan ook met anderen delen, maar alleen als je dat zelf wilt.

Kan ik een test van een andere uitgever inbouwen?
Ja, maar als je een bestaande test inbouwt, en hem dus zo goed als 1 op 1 kopieert, dan moet je daarvoor toestemming hebben van degene die het auteursrecht heeft. Soms is het lastig erachter te komen wie dat is. Uitgevers zijn daar ook niet altijd heel duidelijk in: soms kan het zo zijn dat bijvoorbeeld de uitgever auteursrechten heeft op de handleiding, maar niet op de oorspronkelijke items van de test. Soms hebben uitgevers ook bij een klassieke test nieuwe normen verzameld, maar ook over de rechten daarop zijn rechters het nog niet helemaal eens. Helaas moet je dus toch je uiterste best doen na te gaan of de test mag gebruiken. We kunnen daar natuurlijk wel bij helpen. Het argument dat ‘die test toch gewoon via Google te vinden was’ is helaas niet geldig in de rechtbank, dus wees voorzichtig en transparant, of wees origineel en creatief en ontwikkel een eigen test met ons platform.