+31 85 130 6762 info@metrisquare.com

Neurofysiologie: diepte-EEG en hersenchirurgie

De Metrisquare DiagnoseIS software wordt onder andere door Marc Hendriks gebruikt om cognitieve functies te meten tijdens wakkere hersenchirurgie. Terwijl de patiënt wakker is voert deze een aantal tests uit op het tablet. Op die manier kan voorkomen worden dat gebieden die belangrijke cognitieve functies aansturen onnodig of onbedoeld beschadigd raken tijdens operaties voor het behandelen van bijvoorbeeld epilepsie of hersentumoren.

Ook ter voorbereiding van de operatie worden metingen verricht waarbij het tablet gebruikt wordt. Terwijl specifieke gebieden in de hersenen, met elektroden gestimuleerd worden, voert de patiënt taken uit op het tablet. Als blijkt dat er tijdens de stimulatie meer fouten gemaakt worden dan tijdens de voormeting waarbij niet gestimuleerd werd, dan kan men daaruit conclusies trekken over de cognitivieve functies die door dat gebied aangestuurd worden en dus ook over het wel of niet operable zijn van dat gebied. Onderstaande afbeelding (met dank aan MUMC afd. Klinische Neurofysiologie) toont een patiënt die gestimuleerd wordt tijdens het uitvoeren van taken. Tijdens de stimulatie maakt de patiënt een fout, die met een rode marker in het EEG weergegeven wordt. Dit is mogelijk met behulp van een I/O module, die op het tablet aangesloten is. Met de Metrisquare software is het daardoor mogelijk om een verbinding te maken tussen de systemen van de chirurg, neurofysioloog en neuropsycholoog.

Stimulatie van hersengebieden terwijl de patiënt tests uitvoert op het Metrisquare tablet.

Stimulatie van hersengebieden terwijl de patiënt tests uitvoert op het Metrisquare tablet.

Onderstaande video is opgenomen bij Kempenhaeghe epilepsiecentrum. Hier voert een patiënt een lijndeeltaak uit, terwijl ook het EEG opgenomen wordt. Naast lijndeeltaken zijn ook tests waarbij afbeeldingen benoemd moeten worden en tests waarbij verhaaltjes gelezen moeten worden beschikbaar in het systeem.

Zie ook deze reference letter door Marc Hendriks, Donders Institute.